Skip links

Rakip Analizi nedir, nasıl yapılır?

Rakip Analizi, rekabet ettiğiniz sektördeki rakiplerinizi araştırarak güçlü ve zayıf yönlerini incelediğimiz ve sonuçları kendi stratejinizi belirlemek için kullandığımız pazarlama verilerinden birisidir.

Dijital Rakip Analizi nasıl yapılır?

  • Sosyal medya analizi
  • Sosyal medya reklam analizi
  • SEO Analizi ve Website analizi
  • Pazaryeri, Sektör ve Ürün analizi

Sosyal Medya Analizi

Rakip analizi yaparken rakiplerimizin içerikleri ve tüketicilerin bu içeriklere verdikleri tepkiler firmamızın yol haritası için önemlidir. Sosyal medya hesaplarımız potansiyel müşterilerimizin bir çoğunun ziyaret ederek, vakit geçirdikleri,  ürün ve  hizmetlerimizi inceledikleri vitrinlerimizdir.

Kullanıcıların buralarda geçirdikleri vakti arttırmak sosyal medya uygulamalarının gözünde bizleri daha değerli bir konuma taşır. Çünkü sosyal medya uygulamaları insanların içeride daha fazla vakit geçirmelerini ister ve siz bu isteği hayata geçirmek için onlara yardımcı olursunuz. Bunun sonucunda da içeriklerinizin daha fazla etkileşim almasını sağlamak için sizleri ödüllendirir.

Rakip analizi de tam bu noktada devreye girer. İçeriklerinizin nasıl olması gerektiğini ve hedef kitlenizin nasıl tepkiler verdiğini ölçerek siz de içerik planlamanızı şekillendirebilirsiniz. Rakiplerinizin profillerine girin, içeriklerini izleyin ve yorumları okuyun. İzlenme ve beğenme sayılarına takılmayın. Çünkü reklam verilmiş veya sahte kullanıcı ile istatiksel yanıltmalar yapılmış olabilir. Eğer hedef kitle paylaşılan içerikle etkileşime geçiyorsa bunu notlarınız arasına kaydedin. Bu içerikleri mevcut bütçe planlamanıza göre deneyerek hedef kitlenize sunun ve test edin. Aceleci olmayın, zaman her şeyin ilacıdır.

Sosyal Medya Reklam Analizi

Analiz için araç: Facebook Reklam Kütüphanesi

İlk olarak sosyal medya analizinde oluşturduğunuz içerik portföyü sizlerin aynı zamanda reklam içeriğinize de büyük katkı sağlayacaktır. Kreatif testleri yaptığınız aşamada bu içeriklere öncelik vererek maliyetiniz düşürmek ve hedef kitlenize ulaşmak adına harcadığınız bütçe ve zamanı kısaltabilirsiniz.

Sosyal Medya Reklam Analizi yaparken iki farklı method kullanabilirsiniz.

  1. Rakip markanın aktif reklamlarını analiz etmek.
  2. Ürünün pazardaki tüm aktif reklamlarını analiz etmek.

Bu seçeneklerden birini kullanmalısınız gibi bir yönlendirme yapmıyoruz. Çünkü ikisini de kullanarak farklı fikirler, bakış açıları ve yol haritası oluşturabilirsiniz.

Reklamları inceledim ve nasıl bir sonuç çıkartmalıyım?

Sosyal medya reklamlarını inceledikten sonra ne yapmamız gerektiğini sizlere bir rakip reklam örneği üzerinden nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Rakip reklam örneği: Rakiplerinizden bir tanesi bundan 2 ay önce aktif ettiği reklam içeriğini hala daha kullanıyor ve bu reklam içeriğinde yoğun bir etkileşim trafiği bulunuyor. Ayrıca genel olarak reklamlarına baktığımızda 10 reklamından 7 tanesi mesaj alma üzerine kurgulanmış.

Sonuç: Eğer ilk senaryodaki gibi bir durum mevcutsa bu sizlerin de hedef kitlenize ulaşmak için rakibinize benzer bir içerik kullanabileceğiniz sonucunu sizlere vermektedir. Bu içerik sizleri kesin olarak başarıya götürmez fakat testlerinizin baş sırasında yer alabilecek kadar güçlü bir geri bildirimdir.

Ayrıca rakibinizin reklam çoğunluğunun mesaj alma üzerine olması sektörünüzde bu stratejinin daha fazla dönüş alabileceğinin sinyallerinden birisidir. Fakat çok önemli bir not düşmek istiyorum. Datası birikmiş ve uzun süredir reklam veren hesaplar ile yeni hesaplar arasında bazı ciddi farklar olabilir. Bu sebeple rakibinizin reklam türü size uygun olmayabilir. Rakibiniz data toplayıp soğuk, ılık ve sıcak kitleye direkt website satış kampanları sunuyor olabilir. Bu sebeple burada aldığınız tüm bilgileri kesin sonuç olarak değil test verisi olarak kullanarak kendi kurgularınızı inşa etmenizi öneririz.

Son olarak inceleyeceğiniz nokta ise nasıl teklifler sunuyor ve metin dilinde nelere dikkat ediyor. Hedef kitlesine indirim, yeni koleksiyon veya bir teklifle mi gidiyor? Bu tarz teklifleri hangi kelime ve cümleler ile sunuyor? Bu soruların cevabı da bizler için önemli noktalardan biridir.

SEO Analizi ve Arama Ağı reklam analizi

Analiz için Araç: Ahrefs, Semrush

SEO Analizi rakiplerinizin organik trafik elde etme kaynaklarının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Aynı zamanda getirilen trafiğin anahtar kelime kaynağına göre kullanıcıların neleri aradığını, neleri merak ettiğini de görebilirsiniz.

SEO Analizi nasıl yapılır?

Rakiplerimizin websiteleri ve sektör anahtar kelimeleri olmak üzere iki farklı yöntem kullanarak SEO analizine başlayabiliriz. Bu yöntemlerin ikisini de kesinlikle kullanmalıyız.

Öncelikli olarak rakiplerimizin mevcut listemelerde yer alan içerikleri ve anahtar kelimelerini inceleriz. Bu anahtar kelimelerden gelen trafik yoğunluğu, bu anahtar kelimelerde hangi içerik ile orada yer aldığı, bu içeriği nasıl dış kaynaklar ile beslediği gibi metrikleri göz önüne alırız.

Bir örnek ile anlatmamız gerekirse;

seoanalizi.com adında bir rakibimiz bulunuyor.

Bu rakibimizin trafik aldığı anahtar kelimelerden 2 tanesinin “SEO nedir?”, “SEO Kontrol Listesi” olduğunu varsayalım. 

SEO Nedir anahtar kelimesi aylık yaklaşık olarak 1500 ziyaretçi siteye getirmektedir fakat anahtar kelimede otoriter, marka değeri yüksek ve kullanıcılar tarafından vakit geçirilen eski siteler yer almaktadır.

SEO Kontrol Listesi anahtar kelimesi için aylık 100 ziyaretçi getirmektedir ama ilk sayfada çıkan sonuçlar bile tam olarak SEO çalışmasına uygun değildir. Burada yapılan bir çalışmadan daha hızlı dönüş alabilir durumda olabilecek bir pozisyonunuz bulunmaktadır.

Böyle bir örnekte özellikle dijital varlığına yeni yatırım yapan bir konumdaysanız önceliğiniz trafik/kolaylık dengesi kurarak 100 ziyaretçi olan ama daha kolay sonuç alabileceğiniz kelimeleri hedeflemek olacaktır. Bu içeriklerin sayısı çoğaldıkça ve dijital varlığınıza reklamlar, yeni tüketiciler ve marka aranma hacminiz eklendikçe bir üst rekabete daha hazır bir konuma gelmiş olacaksınız.

Bizler de analiz yaparken markanın mevcut konumuna göre ideal anahtar kelime ve içerikleri ortaya çıkartıyoruz. Bunları hangi dış kaynaklar ile besleyebileceğimizi araştırıyoruz ve çalışmalarımıza başlıyoruz.

Dikkat – Website Analizi!
SEO sadece içerik oluşturmak değildir. SEO sitenizin hızından, görsel optimizasyonuna, başlık hiyerarşisine, markanızın diğer dijital alanlardaki varlığına, yapılan reklam yatırımlarına ve bir çok Google sinyaline bağlıdır. Bunlara da yatırım yapmak ve özellikle sitenizdeki tüm sorunları SEO çalışmasına başlamadan önce gidermek çok önemlidir. Bu noktada teknik bilgileri burada şu an paylaşmıyoruz. Bu konular için Ayhan Karaman hocamızın sitesini referans olarak sizinle paylaşıyoruz, bir çok konuyu okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.

Pazaryeri, Sektör ve Ürün analizi

Sektör Analizi yaparken reklam ajanslarının karşılaştığı ve marka ile çözmemiz gereken sorunlardan birisi pazaryeri ve ürün konusu oluyor. 

Markalar bazen pazaryerinde var olması gerekirken bunu reddedip sadece sosyal medya reklamı kullanmak istiyorlar. Bazen orayı tamamen ihmal edip tüm odaklarını başka alana kaydırıyorlar. Bazen de ürün noktasında rakipleri ile fiyatta rekabet etmezken ve avantajlı alışveriş seçenekleri sunmazken satış yapmak istiyorlar.

Bu noktada sadece bir kaç maddede sizlere analizi nasıl yapabileceğinizi anlatmak istiyoruz;

  • Rakiplerimiz Trendyol’da aktif satış yapıyor mu? 
  • Bizim Trendyol’da aktif bir mağazamız var mı? Rakiplerimiz aktif satış yapıyorsa her şeyden önce bu mağazayı açmalıyız.
  • Bizim benzer veya aynı ürünlerimiz fiyatta rakiplerimiz ile rekabet edebiliyor mu?
  • Sektörde popüler olarak aratılan ürün çeşidi bizim ürün yelpazemizde var mı? Tüketiciye bu ürünü sunuyor muyuz?
  • Müşteriler rakiplerimizin olumsuz yorumlarında neler yazmışlar? Bu sorunları biz çözebilir miyiz?
  • Elinizdeki ürünleri rakipleriniz veya pazaryeri nasıl isimlendiriyor? Sizlerin doğaçlama koyduğunuz isimler önemsiz olabilir.
  • Pazaryerlerinde kargo kaç TL ve üzerinde bedava? Kendi sitemde de bu limiti kullanabilirim.

Bir tüketici gözüyle bakarak markanız ile alakalı sunabileceğiniz tüm avantajları değerlendirebiliyor olmalısınız. 

Özetlememiz gerekirse;
Burada yazdığımız tüm içerik belki de yapılacak veya araştıralacak bir çok noktanın çok kısa bir özeti. Markamız dinamik olarak her kanaldan sektörünü ve rakipleri takip etmeli. Bu takibin sonuçlarına göre aksiyon almalıdır. Eğer size bu noktada iş ortaklığı yapacak bir ajans arıyorsanız sizlere ücretsiz 30 dakikalık danışmanlık vermekten memnuniyet duyarız. Bizimle hemen iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu cümleye kadar okuyan değerli firma sahipleri ve meslektaşlarımıza sonsuz teşekkürler.

Referanslar
Hizmetlerimiz
Ücretsiz Analiz
İletişim
Drag